La Venus de Badalona, amfitriona de Fabra i de Llengua Nacional
El dimarts 27 de juny, a les set del vespre, l’Associació Llengua Nacional va presentar el número 103 de la revista Llengua Nacional a la ciutat de Badalona. I és que no podia ser en cap altre lloc, perquè aquest número és l’especial Pompeu Fabra, i el Mestre va viure durant vint-i-set anys a Badalona, des que tornà de Bilbao en 1912 fins que hagué de marxar a l’exili en 1939.
L’indret escollit per a fer aquesta presentació va ser el Museu de Badalona, en un espai màgic entre les restes del Decumanus maximus, a les Termes Romanes, el carrer principal de l’antiga ciutat romana de Baetulo. La llum càlida que il·lumina les pedres antigues va ambientar la presentació, a càrrec d’Abel Carretero, president de l’associació i director de la revista, i Agnès Toda, subdirectora de la publicació.
En companyia d’obres d’art com la Venus de Badalona o de tres magnífiques esteles ibèriques, els dos membres de Llengua Nacional van anar destacant els diferents articles de la revista dedicada al Mestre.
«Pompeu Fabra, una llengua moderna per a una nació moderna», la introducció escrita per Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra —que havia excusat la seva absència a l’acte per motius d’agenda—; «Fabra, teòric del “català, dialecte”», de Josep Murgades, o «La mort de Pompeu Fabra», de David Paloma, van ser alguns dels articles destacats per Carretero i Toda després d’una presentació general de la publicació. L’acte va comptar, per exemple, amb la presència del filòleg, escriptor i activista cultural Jordi Mir, autor de l’article «Pompeu Fabra: llengua i pàtria» i protagonista també de l’entrevista que David Pagès ha elaborat per a aquest número. Així mateix hi participà Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i filòloga badalonina, que va fer una escaient intervenció que va acabar d’arrodonir l’acte.
Vam tenir la sort de comptar amb l’assistència de força públic, bàsicament badaloní, mostra de l’estima que Badalona encara manté pel lingüista fill adoptiu de la ciutat. A part de la presentació, Carretero va explicar alguns dels nous projectes que l’associació està engegant, com el concurs #FabraDeVacances, el qual s’engegarà durant els primers dies del mes de juliol.
La realització d’aquesta presentació en un espai especial de fora de Barcelona —en perfecta sintonia amb el Museu de Badalona— ens anima a continuar en aquesta línia de dur Llengua Nacional a diferents indrets dels Països Catalans.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!