«I aquests què fan pel català?»

El 6 de juliol vam fer la primera taula rodona del cicle «Parlem-ne!» d’enguany, que s’emmarcava dins el Pacte Nacional per la Llengua, amb la intenció de demostrar la tasca d’iniciatives populars per a complementar, i a vegades suplir, la que fan les institucions.

Des de la societat civil, Jordi de Bofarull parlà de la iniciativa Valls per la Llengua, impulsada per la Comissió de Llengua de l’Institut d’Estudis Vallencs, que amb tot just un any de vida ha aconseguit implicar 68 entitats d’àmbits diferents a incentivar l’ús del català, amb l’èxit del projecte Convit, en què particulars i entitats es comprometien a parlar, durant vint-i-un dies, únicament en català.

Àngel Riosalido i Houria Taghlid, de l’Associació Cultural Lo Portal de Sudanell, van donar a conèixer el programa «Català per a la inclusió», creat també fa un any gràcies la marroquina Houria, acabada d’arribar al poble, que demanà a l’esmentada associació que li fessin classes de català. El resultat d’organitzar unes classes que intuïen minoritàries fou la sorprenent participació d’un 90% d’alumnes de diferents nacionalitats, alguns dels quals ja vivien a Sudanell i no havien parlat mai en català.

Per la part institucional, el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, explicà les funcions de la Secretaria i detallà a què es destinen els pocs recursos econòmics de què disposa. Va concloure que, partint de la base que no som un estat sobirà i no podem decidir sobre el que voldríem decidir, aquest òrgan treballa amb tot un seguit de condicionaments a l’hora de contrarestar les principals polítiques lingüístiques que es fan a Catalunya, que són en castellà.

Amb la interessant taula rodona, es va demostrar que, on no arriben «aquests» de dalt poden arribar «aquests» de baix (la gent del carrer), i que, si actuen plegats, encara podrem salvar la llengua.

Podeu visualitzar l’activitat al nostre canal de YouTube.

El cicle «Parlem-ne!» té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *