«Catorze» guanya el VI Premi Llengua Nacional i el projecte La Bicicleta de l’Angeleta s’enduu la Menció Especial

Catorze

El mitjà de comunicació digital Catorze, portal de creació i difusió de cultura en català, ha estat el guanyador del VI Premi Llengua Nacional. Aquest dimecres 29 de novembre, a l’Auditori Cullell i Fabra del Centre Sant Pere 1892, ha tingut lloc l’acte de lliurament d’aquests guardons, en el qual també s’ha atorgat una menció especial al projecte maresmenc La Bicicleta de l’Angeleta

La Bicicleta de l’Angeleta

Enguany, han estat catorze les propostes empresarials que han optat al Premi Llengua Nacional, un guardó dotat amb 3.000 € que cada any fa un reconeixement a aquells projectes que mostren un ferm compromís amb el català i contribueixen a estendre el bon ús de la llengua. En aquesta edició, s’han rebut candidatures d’àmbits molt variats i de col·lectius que treballen per estendre el català fins i tot a Itàlia o a Alemanya. 

En el cas del guanyador, Catorze.cat, la seva editora i directora, Eva Piquer, ha explicat durant la celebració que es tracta d’un mitjà de comunicació digital compromès amb la llengua catalana. Creat l’any 2014, des de fa nou anys, treballa per acostar la cultura i una particular mirada literària del món a centenars de milers de seguidors. La seva missió és «fer, ser i encomanar cultura, i, per descomptat, fer-ho en català», ha conclòs la seva impulsora.

Albert Cuesta, Aliança Digital pel Català

La Bicicleta de l’Angeleta, d’altra banda, és un projecte d’intercooperació centrat en una biblioteca ambulant de literatura infantil i juvenil. Té per dinamitzar des d’un punt de vista cultural, i en català, els barris de la comarca del Maresme on no hi ha programació cultural ni programació cultural en català. 

La presidenta de l’Associació Llengua Nacional, Màriam Serrà, ha remarcat amb aquestes paraules els atacs a la llengua i a la identitat que s’estan produint a les Illes i al País Valencià: «Allò que afecta qualsevol dels territoris que gaudim de la mateixa parla ens afecta a tots.» 

Lluís Cartes

L’acte de lliurament del VI Premi Llengua Nacional ha comptat amb l’assistència i la intervenció del secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Francesc Xavier Vila, que ha agraït a l’Associació Llengua Nacional i als candidats de la present edició la seva aposta per la llengua catalana. «És un plaer ser en un acte com el d’avui, en el qual el que fem és reconèixer, des de la societat civil, esforços que s’han fet per avançar en la posició de la llengua», ha afirmat.

Abans d’anunciar els guanyadors, i com a preludi del lliurament de premis, el presentador, Arnau Colomines, ha entrevistat Albert Cuesta, un dels impulsors d’Aliança per la Presència Digital del Català. Cuesta ha explicat com aquesta plataforma ha aconseguit enguany que Google tornés a donar visibilitat al contingut en català a les cerques web.

L’acte ha estat amenitzat pels músics Lluís Cartes i Albert Freixas.

Meritxell Bayarri

Podeu visualitzar l’acte sencer pel nostre canal de YouTube.

El Premi Llengua Nacional té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de Bonpreu Esclat.

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura