Llengua Nacional rep un reconeixement pels 25 anys d’existència de la revista

El dimecres 28 de juny es va celebrar, a l’Espai Endesa de Barcelona, la Nit de les Revistes i la Premsa en Català 2017, una vetllada organitzada per l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), i que comptà amb la presència i les paraules de suport de la Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. D’entre els reconeixements que es van atorgar (per primer cop es va premiar persones del món cultural i dels mitjans de comunicació a títol individual), Llengua Nacional va rebre una distinció pels 25 anys d’existència de la revista.

En un acte reivindicatiu i festiu alhora, es va mostrar la força que les revistes i la premsa tenen al nostre país, la capacitat de resistir la crisi i fins i tot de créixer en contextos que de vegades no els són favorables. Els diversos representants polítics i de les associacions van encoratjar tots els components de les revistes i la premsa a continuar ferms i forts com mai, perquè en el futur país han de ser claus en la defensa d’un model de llengua culte.

El nou president de l’Associació Llengua Nacional, Abel Carretero, recollí el guardó, acompanyat dels membres assistents del Consell Assessor i de la Junta de Govern Marc Sangles i Màriam Serrà, respectivament, amb l’absència a l’escenari del veterà membre Marcel Fité, que va haver d’abandonar l’acte abans del lliurament del premi per a atendre altres compromisos.

Felicitem-nos tots per haver fet possible que la nostra revista hagi superat el quart de segle.

Parlament d’Abel Carretero, president de l’Associació Llengua Nacional.

 

 

Tot seguit reproduïm el discurs pronunciat pel president en representació de tota l’Associació:

Bona nit!

Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya, Honorable Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, autoritats, amics i amigues,

En primer lloc, en nom de tota l’Associació Llengua Nacional, donem les gràcies a l’APPEC per aquest reconeixement que ens fa avui i que ens honora com a associació dedicada a la defensa de la llengua. Nosaltres també volem fer un reconeixement a l’APPEC, ja que des del 1983 és al peu del canó defensant els petits editors en català i cohesionant-nos entre tots perquè tinguem visibilitat en els grans mercats de consum cultural, sovint dedicats a la promoció de personatges que de culturals en tenen ben poc.

La nostra és una associació que, a partir de l’any 1991, vol vetllar per la llengua catalana, pel seu bon ús. Una de les principals eines amb què comptem és amb la revista Llengua Nacional, que enguany arribarà al número 100. També fem taules rodones i altres activitats en relació amb la llengua i la cultura. Però, malgrat els esforços que molts hi hem dedicat —no tan sols Llengua Nacional, sinó també moltes altres persones i entitats—, la situació encara és lluny de la normalitat. No podem (ni volem) caure en el discurs del conformisme; cal seguir actuant i lluitant per defensar la llengua i la cultura. No podem arronsar-nos ni defallir. No podem fer veure que no hi tenim res a dir.

Si volem un país més lliure i més just —i tant de bo que ben aviat el tinguem—, també hem de voler un país més fort lingüísticament i culturalment. Cal que traguem profit de l’únic indicador sociolingüístic que realment ha millorat molt: el percentatge de població que té un coneixement de català suficient per a fer-ne ús. Si no ho fem nosaltres, ningú no ho farà per nosaltres. Hem de dir ben clar que el català no depèn de ningú més que de nosaltres. Sense la seva gent, una llengua està destinada al fracàs. Fa 300 anys que remem contra corrent, però tot i així tenim opcions de sortir-nos-en si entre tots creiem en la llengua i la defensem dels atacs que rep contínuament per part d’un estat que malda per ofegar-nos, per relegar-nos a una posició insignificant i d’inferioritat cultural i lingüística. Cal que l’encara insuficient normativa que tenim per a defensar la nostra llengua no continuï quedant morta en un paper i s’apliqui.

Creguem-nos-ho! Lluitem per la nostra llengua! Només així podrem dir a les generacions que ens seguiran que tenim un país lliure amb una llengua forta, potent, útil i necessària; una llengua amb futur i per al futur.

A Llengua Nacional estem disposats a fer-ho, com ho hem fet fins ara, i us encoratgem a tots a acompanyar-nos en aquest camí. Esperem i desitgem que no calgui esperar 25 anys més per a poder dir que ho hem aconseguit.

Presidenta, conseller, autoritats, amics i amigues… Que no us tremoli el pols a l’hora de defensar el país, la llengua i la cultura! Endavant!

Moltes gràcies!

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *