#CATenJoc (4): la resposta correcta era ‘ectoplasma’!

Només una paraula hauria d’anar sense h:

a) hipocràtic
b) hectogram
c) hectoplasma
d) hipertens

Aquesta és la pregunta que us vam plantejar aquest dimarts en la quarta edició del #CATenJoc. Aquest cop era molt senzilla i tots els participants l’heu encertada! Efectivament, la resposta correcta era la c, ectoplasma. Molt bé!

Però sabeu d’on prové la paraula ectoplasma? El prefix ect(o)- ve del grec ektós i vol dir ‘de fora’ o ‘extern’. S’utilitza en molts termes mèdics, com el de l’exemple: l’ectoplasma és la zona perifèrica diferenciada del citoplasma de moltes cèl·lules. Altres termes amb ect(o)- són  ectoderma, ectotèrmia ectòpia.

Cal no confondre aquest prefix amb el també formant d’origen grec hect(o)-, que vol dir ‘cent’ i que es fa servir per denominar el múltiple d’una unitat equivalent a cent vegades aquesta unitat. Així, hectogram vol dir ‘cent grams’.

Pel que fa als altres termes de l’enigma, hipocràtic ve del nom propi Hipòcrates, un metge de l’antiga Grècia creador d’uns preceptes ètics que encara avui pronuncien els metges en graduar-se: l’anomenat jurament hipocràtic. Per la seva banda, hipetens està format pel prefix grec hypér, que vol dir ‘superior’: una persona hipertensa és, doncs, una persona que té la tensió alta.

Per saber-ne més sobre els formats cultes, consulteu la Base de dades de formants, concebuda i desenvolupada per Xavier Rull Muruzàbal.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *