Que comenci l’espectacle… en català!

 El 31 de maig vam fer la taula rodona virtual de Llengua Nacional, del cicle «Parlem-ne!», amb el títol «Que comenci l’espectacle… en català!». Van parlar Lluís Danés (director de cinema), Carme Sansa (actriu) i Cesk Freixas (cantautor) sobre la situació del català al món del cinema, del teatre i de la música.

Una de les conclusions de l’acte és que cal el suport polític, econòmic, perquè l’ús del català no sigui una simple opció dels artistes amb més sensibilitat lingüística (el català és la base de la cultura catalana).

On hi ha més dificultats per a trobar obres en català és al món del cinema. Tot i les dificultats, també cal dir que, quan les coses es fan ben fetes en català hi ha èxits, com en el cas del grup de música The Tyets, amb més d’un milió de reproduccions mensuals a Spotify. Per això també cal tenir confiança en nosaltres mateixos, fer les coses en català sense complexos i si, per exemple, s’ha de representar una obra de teatre també fora dels Països Catalans, és relativament senzill fer-ne una traducció. I és que, si no fem el teatre en català els catalans, qui el farà?

 Tots tres conferenciants estan d’acord que cal fomentar l’ús del català i també el bon ús; valorar més el català genuí, no interferit. En aquest sentit, els actors, músics i presentadors de televisió són models lingüístics per la repercussió que tenen. Es podria fer una campanya a TV3 per a corregir coses que sovint es diuen malament.

Vídeo de la taula rodona.

El cicle «Parlem-ne!» té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura