«Com tenim la llengua? (I: L’Alguer, Catalunya del Nord, País Valencià)»
El 7 d’octubre vam poder celebrar finalment la taula rodona del cicle «Parlem-ne!», amb el títol «Com tenim la Llengua? (I: L’Alguer, Catalunya del Nord, País Valencià)», que havíem hagut d’ajornar el 22 de juliol.
A l’inici de la pandèmia, decidírem d’aprofitar l’adversa situació per a fer les taules rodones en format virtual. Així, ens vam posar en contacte amb experts dels diferents territoris de parla catalana (de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer), als quals ens hauria estat complicat de fer venir a Barcelona, perquè ens exposessin per videoconferència la situació lingüística als seus territoris. En aquesta primera tongada, vam convidar Francesc Ballone, membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans a l’Alguer; Rita Peix, professora de la Universitat de Montpeller, des de la Catalunya del Nord, i Sandre Llopis de Pau, director de València Diari, pel País Valencià, moderats per Màriam Serrà des de la seu de Llengua Nacional.
Va ser molt interessant conèixer l’estat i l’ús de la llengua a les administracions, a l’escola i al carrer en cada territori, així com tots els entrebancs amb què topa aquest ús, provinents dels respectius governs, alhora que vam gaudir d’algunes de les variants que conformen la nostra riquesa lingüística. Val a dir que el públic que seguia l’acte en directe per YouTube –fins i tot teníem un seguidor des d’Alemanya!– es mostrà participatiu, amb moltes preguntes que vam haver de seleccionar per manca de temps.
Tots tres ponents van coincidir a dir que el futur de la llengua radica en els joves i que cal tenir cura d’aquest col·lectiu. D’altra banda, una reflexió que es va plantejar i que ens hem de fer és que, al Principat de Catalunya, ens mirem massa el melic i no tenim gaire en compte la resta de la comunitat lingüística.
El vídeo de l’activitat està disponible al nostre canal de YouTube. També podeu llegir la crònica que en fa València Diari.
El cicle «Parlem-ne!» té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!