Mercè Piqueras, biòloga i divulgadora científica: «Sóc molt amiga dels microbis»

Per Maria Rosa Bayà

Quedem amb Mercè Piqueras al barri barceloní de les Corts. És l’últim dia d’agost, la tarda és grisa i està a punt de ploure. Desafiant el mal temps, ens asseiem en una terrassa a la plaça de la Concòrdia i demanem un cacaolat ben fred. Un recent article sobre la situació de la divulgació científica en català ens serveix per a encetar la conversa. La Mercè —microbiòloga dedicada a la traducció i l’edició científiques, divulgadora, escriptora i activista en mil causes— parla d’una manera pausada. És veritat que a la ciència li costa de fer-se un lloc en els mitjans de
comunicació i en la societat, i en català encara més. Però hi ha molt bones iniciatives, i ara també cal tenir en compte eines noves, com Twitter, que et permeten de fer divulgació científica a les xarxes. «L’altre dia vaig fer una consulta per Twitter a l’Optimot», explica. «Tornava de França en cotxe i em va cridar l’atenció un terme que vaig veure als panells de l’autopista: bouchon de curiosité. Vaig pensar “caram, això en català també deu tenir un nom”. Així que els ho vaig demanar i em van respondre de seguida: en català se’n diu efecte badoc.» La Mercè elogia l’eficiència dels gestors de l’Optimot. I a més, fent les consultes per aquesta via, hi ha més gent que les veu, i que també hi pot dir la seva i crear debat: «Un usuari va explicar que ell en diu efecte tafaner…»

Moderadament optimista pel que fa a l’ús del català en el món de la ciència —«el futur dependrà en bona part del que passi l’1 d’octubre», afirma—, la Mercè creu que una de les claus per a reeixir és estar molt al cas de les novetats: «En ciència, cada dia sorgeixen nous conceptes, i cal estar al cas per buscar-los un nom en català abans no es consolidi la denominació en anglès.» Per això és tan important la tasca del Termcat. Piqueras col·labora regularment amb aquest centre de terminologia.

Vols seguir llegint aquest article? El trobaràs al número 100 de la revista Llengua Nacional.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *