Llengua Nacional, núm. 98

Per Joaquim Arenas

El número de la revista Llengua Nacional d’aquest primer trimestre de l’any 2017, ultra interessar als lectors habituals pel tractament dels temes de llengua més vigents, ofereix un contingut històric en el qual recull situacions, testimonis i aportacions sobre l’ensenyament del català en els gairebé quaranta anys de prohibició ferotge de la llengua.

S’hi expressen vivències sobre l’ensenyament del català per correspondència a Reus amb una nòmina de professorat i alumnes que han fet història; també el què, el com i el qui de les classes clandestines en els llocs més insospitats hi és contat amb lucidesa… Una impressionant referència a allò que vol dir resistència i voluntat de fer-la. Amb un esment de la fidelitat a les normes fabrianes que donaven seguretat i prestigi a la comesa docent.

Joan Triadú hi és objecte d’una reflexió sobre el temps que actuà i la lluita que va assumir. Un text rellevant i emotiu alhora.

S’hi parla amb profusió dels avatars dels professors de la DEC d’Òmnium Cultural entre els anys cinquanta i seixanta. Tot un testimoni colpidor d’una realitat que no s’hauria d’oblidar.

No hi podia mancar pas l’elogi de Carme Garsaball, tants anys ànima organitzadora de les classes i cursos de català. Es fa un record d’ella i també una remembrança de l’esperit de servei que prodigava ajudant els professor novençans.

El lector hi trobarà un escrit que és com un compendi de l’experiència lectiva d’un lluitador que és de la mena dels qui no desisteixen mai.

En penúltim lloc, un article tan objectiu com testimoni de realitat sobre el record agraït als especialistes de català que, de l’organització privada —Òmnium Cultural, ajuntaments, etc.— de les classes de català passaren al sistema públic per mitjà d’un contracte administratiu ofert per la Generalitat de Catalunya, restablerta en 1978.

La relació de com es va organitzar l’ensenyament del català i en català en els temps de prohibició oficial però de tolerància pràctica des d’Òmnium Cultural clou el contingut d’aquest monogràfic fascinant.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *