La revista catalana de videojocs «3Dnassos» guanya el IV Premi Llengua Nacional

  • Ràdio Amèrica Barcelona, que impulsa el català com a llengua d’ús social entre els nouvinguts del continent americà, ha quedat finalista en aquesta quarta edició

«3Dnassos», guanyadora del IV Premi Llengua Nacional

El dijous 18 de novembre al vespre va tenir lloc el lliurament del Premi Llengua Nacional a l’Auditori Cullell i Fabra del Centre Sant Pere, seu de la nostra entitat. La revista catalana especialitzada en videojocs 3DNassos va ser la guanyadora en aquesta quarta edició dels guardons. 3Dnassos, que competia amb catorze candidatures més, és una revista de videojocs en català, digital i en paper, que neix amb la voluntat d’informar, reflexionar, debatre i esdevenir un punt de referència i unió entre una comunitat de jugadors a l’alça durant els últims anys. La revista 3DNassos va ser reconeguda per la seva tasca de normalització del català en el món dels videojocs i es va endur el premi, dotat en 2.000 €, juntament amb la peça El somni, creació de l’empresa Art Innova, col·laboradora del Premi Llengua Nacional des de la primera edició.

També es va reconèixer la tasca de Ràdio Amèrica Barcelona (RAB), que va rebre una menció en aquesta ocasió. Ràdio Amèrica Barcelona és una iniciativa nascuda el 2020 amb l’objectiu de mantenir i expandir l’ús de la llengua entre els catalans de l’exterior i que impulsa el català com a llengua d’ús social entre els nouvinguts del continent americà. Aquesta proposta va ser escollida per la seva tasca a favor de la integració de la comunitat d’origen llatinoamericà i nord-americà a Catalunya.

Les catorze candidatures havien estat convenientment valorades per un jurat expert, format pel professor, escriptor i sociolingüista Bernat Joan; la també escriptora i divulgadora Gemma Pascual, i els membres de la Junta de l’Associació Llengua Nacional Maria Rosa Bayà, Albert Jané i Abel Carretero.

L’acte va comptar amb la participació de F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística. Vila va exposar com les tendències demogràfiques poden afectar l’ús de la llengua i va remarcar la necessitat de ser activistes lingüístics davant la situació actual de l’ús del català. El secretari de Política Lingüística va afirmar que la defensa de la llengua és una «defensa noble» i que tots els agents polítics, econòmics i socials l’han d’assumir i compartir.

El convidat Pau Font va conversar amb la periodista Patrícia Lainz, conductora de l’acte, sobre l’ús del català a les xarxes socials i la importància de treballar per normalitzar la llengua catalana en aquells espais en què hi ha més mancances, especialment els espais on es mou el jovent. També va explicar, entre altres projectes que ha impulsat, la feina del portal www.youtubersdocents.cat per a la comunitat educativa.

El cantautor Jordi Montañez va acompanyar l’acte amb la seva música. A més a més de la cloenda, Montañez va recitar un poema inèdit de Miquel Martí i Pol, Aquesta remor, musicat per ell mateix.

L’Associació Llengua Nacional va posar en marxa aquest guardó l’any 2018. El Premi Llengua Nacional vol reconèixer i posar en valor projectes empresarials d’arreu dels Països Catalans que demostrin un compromís ferm amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús i del bon ús de la llengua. Com en les edicions anteriors, hi han pogut participar petites empreses i cooperatives (comerços, mitjans de comunicació locals, editorials, cooperatives de consum, etc.) que destaquin per la seva defensa de la llengua.

 

VÍDEO IV PREMI LLENGUA NACIONAL

 

El Premi Llengua Nacional té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *