Fabra i els romans: el dia 26 a Badalona

El Decumanus maximus, a les Termes Romanes de Badalona. FOTO: Museu de Badalona

El llatí, la llengua de la qual prové el català, i Pompeu Fabra, el seny ordenador de la llengua catalana, tenen una cita molt significativa aquest dia 26 de juny a Badalona, la ciutat on el Mestre va viure i treballar 27 anys. Al subsòl del Museu de Badalona, al bell mig de les Termes Romanes, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya, hi ha el Decumanus maximus, el carrer principal de l’antiga Baetulo o Bètulo. Serà en aquest indret on l’Associació Llengua Nacional, una veterana entitat de promoció i defensa de la llengua fundada el 1991, es presentarà a la ciutat i, alhora, ajuntarà Pompeu Fabra amb l’origen de la llengua que va conrear: el llatí dels ciutadans romans. Així mateix, la directora general de Política Lingüística, la badalonina Ester Franquesa, ens acompanyarà en aquest acte, que és obert a tothom que hi vulgui ser present.

Les Termes Romanes de Badalona, un itinerari que trasllada els visitants a l’època de l’Imperi romà. FOTO: MdB.

Un acte al Decumanus. FOTO: MdB

Precisament, la vida d’aquests antics badalonins es veu perfectament reflectida en l’itinerari per les Termes Romanes fins a arribar al mateix Decumanus, on serà presentat el número 103 de la revista Llengua Nacional, un especial dedicat a Pompeu Fabra en què, a més dels articles, s’ha tingut una cura especial a seleccionar imatges gràfiques del Mestre en la vida quotidiana i familiar, més que no pas en actes acadèmics i formals. El Fabra nedador, excursionista, amant de la família… es veu reflectit, doncs, en aquest exemplar de la revista per mitjà d’una tasca de recerca d’elements gràfics en la qual l’entitat ha tingut la inestimable col·laboració del Museu de Badalona, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Arxiu Nacional de Catalunya.

 


Esteu convidats, doncs, en el marc de l’Any Pompeu Fabra, a un acte obert a tothom, en una atmosfera especial i un lloc singular, on farem un viatge des del llatí fins al català modern, des de l’antiga Baetulo fins a l’actual Badalona.

Us hi esperem

Dia: 26 de juny del 2018

Hora: 19 h

Lloc: Museu de Badalona

Com s’hi pot arribar: cliqueu aquí

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *