El Premi Llengua Nacional 2018, per a Zombi Paella, una creadora de jocs d’Alacant

Sala Auditori del Born. Barcelona 20 de novembre. Lliurament del Premi de l’Associació Llengua Nacional 2018. Represa d’una iniciativa anterior, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, però amb unes bases i uns objectius posats al dia. Es vol premiar empreses i emprenedors que mostren un ferm compromís amb el català i que contribueixen a l’extensió de l’ús, i el bon ús, de la llengua.

D’entrada, una agradable sorpresa: un vídeo de suport del president Puigdemont a aquest premi. Subratlla que a Bèlgica hi ha tres llengües en pla d’igualtat: el francès, el flamenc i l’alemany. Aquesta diversitat és respectada escrupolosament: productes del supermercat o medicaments estan etiquetats en les tres llengües. Que lluny de la nostra realitat!

 

 

 

 

 

 

Presenta l’acte l’actriu Txe Arana, que entrevista Ernest Pérez-Mas, president executiu de Parlem Telecom. Les seves paraules susciten un gran interès. Posa l’accent en la demanda i en la necessitat d’estimular la llengua i potenciar-la. Recepta: el client busca no només ser atès en la seva llengua, sinó també que l’empresa sigui molt professional i competitiva. Remarca que el mercat de proximitat —el consum republicà— té un gran futur.

Una mica de bona música relaxa l’ambient. El músic convidat és Jordi Montañez, cantautor barceloní del barri del Carmel.

Lliurament del premi del concurs #FabraDeVacances a la millor foto. La guanyadora, Cinta Paloma amb una fotografia de Tolosa de Llenguadoc, on Fabra va ser investit doctor honoris causa el 1945. L’accèssit és per a Josep M. Giralt per una fotografia que mostra la tomba de Fabra a Prada de Conflent.

A continuació, el gran moment: lliurament del Premi Llengua Nacional. Com ha remarcat el president de l’Associació, Abel Carretero, la novetat és el perfil dels candidats: empreses, entitats o cooperatives d’arreu dels Països Catalans. L’altra novetat són els nominadors: públic en general que ha fet arribar a l’organització un total de vint candidatures, examinades per un jurat expert, format per Ester Franquesa, Bernat Joan, Carme Junyent, Gemma Pasqual i membres de la Junta de Llengua Nacional.

 

 

 

 

 

 

El premi guanyador és per a Zombi Paella, un segell editorial d’Alacant creador de jocs en català. El premi, 2.500 euros, el recull Enric Aguilar, creador de l’empresa. La finalista és la Fundació Didàctica Catalunya, que proporciona suport en català a joves i infants d’altres cultures. El premi, 1.000 euros, és recollit per la seva directora, Raquel Torres. Destaca la joventut de tots els guardonats.

L’acte acaba amb unes paraules de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que remarca la importància de la renovació i l’actualització del català en un món canviant.

Per Eugènia de Pagès
Vocal de la Junta de Govern de Llengua Nacional

 

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura

 

Galeria de fotos

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *