El celler Rendé Masdéu guanya el II Premi Llengua Nacional

L’Ateneu Barcelonès va acollir el dijous 14 de novembre l’acte de lliurament del II Premi Llengua Nacional, corresponent a l’any 2019. Amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística i la col·laboració del diari Nació Digital, el guardó s’ha  consolidat en aquesta segona edició. L’objectiu és premiar empreses i emprenedors que mostrin un ferm compromís amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús —i el bon ús— de la llengua. Abel Carretero, president de l’entitat, donà la benvinguda a la cinquantena d’assistents amb un discurs molt reivindicatiu i crític amb la situació de repressió que es viu a Catalunya.

Va presentar l’acte el periodista Gerard Sesé. Entre altres coses, hi hagué una interessant conversa amb Mònica Roca, vicepresidenta primera de la Cambra de Comerç de Barcelona. Preguntada per qüestions a l’entorn de la llengua en el món empresarial, Roca va posar l’accent en el fet que no és excloent ser una empresa internacional i apostar per l’ús del català. Alhora va destacar que s’ha de conscienciar la població que els usuaris som els primers que hem d’exigir respecte per la nostra llengua.

El mateix Sesé amenitzà tota la cerimònia: primerament, amb una benvinguda musical a tall de popurri i d’estil propi; segonament, amb un breu monòleg que reflectia que no sols el català pateix castellanismes, sinó que el castellà també pateix catalanades quotidianament; amb un to desimbolt, va fer veure als assistents que totes les situacions són aptes per a l’humor.

Entremig, el gran moment: el lliurament del Premi Llengua Nacional 2019. Una de les coses que es van destacar és la gran qualitat de les candidatures presentades. El jurat —format per Ester Franquesa, Bernat Joan, Carme Junyent, Gemma Pasqual i membres de la Junta de Govern de Llengua Nacional— no ho va tenir gens fàcil. Les disset candidatures van haver de ser analitzades en profunditat per a trobar-hi allò en què cada una destacava més.

Finalment, el guanyador fou el Celler Rendé Masdéu, de l’Espluga de Francolí, del qual es remarcà la tasca lingüística en l’etiquetatge i la distribució de productes locals amb denominació d’origen arreu del món. A més, es volgué contribuir a la labor de reconstrucció després que la riuada de feia a penes unes quantes setmanes destrossés les seves instal·lacions.

El jurat també va decidir atorgar una menció especial, tal com es recollia en les bases del premi. La candidatura escollida va ser la cooperativa bagenca Fent País. Es destacà la seva voluntat en favor de la normalització lingüística, com també l’exigència i el compromís amb els col·laboradors i els clients, respectivament.

L’acte va acabar amb unes paraules de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, que remarcà la importància de la renovació i l’actualització del català en un món canviant, així com la necessitat d’iniciatives com la de Llengua Nacional, iniciatives que donin valor a la llengua i que ens recordin que encara hi ha molta feina a fer.

El premi Llengua Nacional té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració de Nació Digital.

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura

 

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *