Els articles de ‘Llengua Nacional’, per fi totalment digitalitzats
Després de 28 anys d’història i 109 números publicats, Llengua Nacional s’ha convertit en una revista de referència obligada, que compta amb la consideració decidida del nostre món intel·lectual, universitari i institucional. És una revista en paper, editada a tot color, que es distribueix a llibreries d’arreu dels Països Catalans, a més de biblioteques, universitats, administració pública i particulars.
En plena era tecnològica, però, calia fer un pas més en la nostra empresa i abordar decididament la digitalització dels articles de la revista. Així va sorgir un projecte que vam definir durant el primer semestre del 2019 i que ha vist la llum finalment aquesta tardor.
Finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el projecte ha consistit a digitalitzar els articles de tots els números de Llengua Nacional i a crear els índexs de totes les revistes, on hem anat enllaçant cadascun dels articles. L’objectiu que buscàvem és facilitar l’accés dels continguts de Llengua Nacional a totes les persones interessades i, més important encara, proporcionar aquests materials en un format que en faciliti la distribució i divulgació a través de les xarxes socials. El repte és, en definitiva, fer arribar uns treballs de qualitat a un públic cada cop més ampli.
El repositori de revistes (www.llenguanacional.cat/repositori_de_revistes) conté, en obert, tots els números de Llengua Nacional, tret dels quatre darrers, que són d’accés restringit a socis i subscriptors. La pàgina del repositori conté la imatge de totes les portades, ordenades de la més recent a la més antiga. Quan cliqueu en una portada, s’obre una pàgina amb l’índex de la revista seleccionada. Us la podreu descarregar sencera o per parts, clicant en cadascun dels articles.
Si no sabeu en quin número es troba un article determinat, en lloc d’usar el repositori podeu recórrer al cercador
(www.llenguanacional.cat/cercador). El cercador de Llengua Nacional permet de buscar fàcilment treballs específics sobre un tema o els articles d’algun col·laborador en particular. Funciona com el cercador de Google, de manera que tant es pot consultar una paraula sola (p.e., toponímia, participi, valencià), com sintagmes formats per diverses paraules. En aquest segon cas, cal escriure la seqüència entre cometes (p.e., “Josep Ruaix”, “perífrasi verbal”, “ensenyament del català”).
En relació amb la divulgació d’articles mitjançant les xarxes socials, a començament d’any vam iniciar, com a prova pilot, una campanya de divulgació de treballs del nostre col·laborador Albert Jané. Val a dir que Jané ha publicat més d’un centenar d’articles a Llengua Nacional, que tot just ara acaba de recollir en el volum Estudis de llengua catalana (2019). Amb l’etiqueta #PíndolesJané i una imatge pròpia, vam difondre — en píndoles— breus explicacions sobre aspectes controvertits de lèxic o de gramàtica.
Aquests van ser els temes dels treballs divulgats en la prova pilot, que van tenir una bona acollida. Durant la segona meitat de l’any 2019, un cop desenvolupat el projecte de digitalització dels articles, vam impulsar una nova campanya a les xarxes seguint el mateix model, que encara té continuïtat. Amb l’etiqueta #DijousArticle.
Hi ha usuaris de les xarxes que ens expliquen que es passen hores anant d’un article a un altre, fent servir el cercador o consultant el repositori. També ho podeu fer amb les revistes en paper, per descomptat, i més ara que n’hem actualitzat els índexs analítics.
El projecte «Divulgació a les xarxes d’articles de Llengua Nacional» té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!