Crònica: «El Carxe, Franja de Ponent i Illes Balears»
El 9 de desembre va tenir lloc la taula rodona del cicle «Parlem-ne!» corresponent al segon semestre de l’any en format virtual.
La filòloga Ester Limorti, des de Monòver, ens instruí en el curiosíssim cas del Carxe i aclarí que no es tracta d’un terme geogràfic, sinó que designa uns poblets dispersos de Múrcia on parlen català, malgrat que el Govern murcià no ho ha reconegut mai. L’esperança que és que els alumnes de primària de Iecla i de secundària de la Canyada del Trigo van a estudiar al Pinós de Monòver (País Valencià) i, per tant, aprenen català. Els seus habitants, a més, tenen clar que són valencians.
El sociòleg Natxo Sorolla, des del Matarranya, ens il·lustrà àmpliament sobre l’estat de la llengua a la Franja amb un esquema tractat en la seva tesi doctoral i un estudi encara no presentat que ens oferí en primícia, centrat a la Ribagorça, que ens mostra que allà hi ha una certa estabilitat del català en l’àmbit familiar, malgrat que la conclusió final és que, al nord de la Franja es produeix un trencament de la transmissió familiar i el català està deixant de ser la llengua per defecte entre catalanoparlants.
El lingüista Ivan Solivellas, des de Palma, ens ransportà a la realitat actual del conjunt de les Illes, on destacà el creixement poblacional, des dels anys seixanta del segle passat fins als darrers estudis del 2015, de més d’un 150%, en general i d’un 300% a Eivissa i Formentera per l’arribada d’una població al·lòctona; les enquestes, però, asseguren que quasi tothom entén i pot parlar català. La situació lingüística varia segons el territori: a Menorca és millor que a les Pitiüses, on es pot qualificar de risc, i a Mallorca manté un cert equilibri.
El públic, amb les seves preguntes, va permetre que els ponents s’esplaiessin més enllà dels deu minuts d’exposició que tenien assignats i que compliren amb precisió.
Podeu visualitzar l’activitat al nostre canal de YouTube. També mostrem una relació de vídeos curts sobre aquests territoris i l’enllaç al programa Téntol d’IB3 TV, molt amè i interessant, que s’emet el diumenge a les 10 de la nit.
El cicle «Parlem-ne!» té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de la Junta d’Herències de la Generalitat de Catalunya.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!