#CATenJoc (9): la resposta correcta era Alí Bei!

Només un d’aquests quatre personatges il·lustres va néixer a Catalunya:

a) Àngel Guimerà
b) Pep Ventura
c) Alí Bei
d) Frederic Mistral

La resposta correcta és Alí Bei. Va néixer a Barcelona l’any 1766 i es deia, en realitat, Domènec Badia i Leblich. Amb el nom d’Alí Bei el Abbasí, i fent-se passar per musulmà, va realitzar uns atrevits viatges d’exploració pel nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà. Va desaparèixer a Damasc, pels volts de l’any 1828, probablement assassinat per agents britànics.

Àngel Guimerà, famós poeta i autor teatral (Terra baixa, Mar i cel), va néixer a Santa Cruz de Tenerife l’any 1845, i es va traslladar a Catalunya (al Vendrell) quan tenia vuit anys. Josep Maria Ventura, conegut popularment amb el nom de Pep Ventura, era un músic empordanès que va reformar la sardana i el conjunt instrumental de la cobla i els va donar la seva forma actual. Fill d’un músic militar, va néixer accidentalment a Alcalá la Real (Andalusia).

Frederic Mistral va ser el més famós dels poetes provençals, autor del cèlebre poema Mireia, d’on prové que aquest nom s’hagi generalitzat a Catalunya. Va néixer a Maiano (Provença) l’any 1830, i tota la vida va mantenir contactes estrets amb els poetes catalans. L’any 1905 li va ser concedit el premi Nobel de Literatura.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *