#CATenJoc (7): la resposta correcta era Martinell!

Només un d’aquests cognoms no és un nom d’ocell.

a) Martinell
c) Codorniu
c) Passerell
d) Estornell

La resposta correcta és Martinell. No hi ha cap ocell que es digui així, si més no en la llengua estàndard. Aquest cognom no és sinó un derivat del nom propi masculí Martí. Sant Martí, que va ser bisbe de Tours, i de qui la llegenda explica que, essent un cavaller (“mirall de cavallers”, diu Verdaguer en els primers versos de Canigó), va fer dos trossos de la seva capa i en va donar un a un pobre, era un sant molt popular a Catalunya, i és el que hi té més advocacions: parròquies, santuaris, monestirs i ermites. Sí que trobem la variant martinet com a nom de diversos ocells de la família dels ardeids, i també és un dels noms que rep el blauet o botiguer (Alcedo atthis).

El passerell (Linaria cannabina) i l’estornell (Sturnus vulgaris) són dos ocells petits molt usuals al nostre país i a gairebé tot Europa. Els seus noms, a més d’haver passat al camp de l’onomàstica (cognoms o llinatges), són usats sovint en sentit figurat.

El cas de Codorniu és especial. De l’ocell que abans es deia així, actualment se’n diu guatlla o variants d’aquesta forma. El nom codorniu ve del llatí coturnix, que es manté en el nom científic de l’ocell (Coturnix coturnix), i va desaparèixer molt aviat de la llengua, substituït per la forma guatlla. Es deia que havia passat al camp de l’onomàstica sense haver deixat cap testimoni conegut en la llengua escrita com a nom d’ocell. Actualment, però, ja es coneixen tres documents antics en què apareix la forma codorniu com a nom d’ocell, descoberts per Germà Colón, un infatigable investigador del lèxic català (i romànic) de tota mena de textos antics.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *