Albert Jané, premi especial del jurat en la IV edició dels Premis Martí Gasull

Per Maria Rosa Bayà
@mrosa_bay

El passat 27 de febrer, la Plataforma per la Llengua va celebrar la IV edició dels Premis Martí Gasull i Roig. Per primer cop, aquests premis van atorgar també un guardó especial del jurat, que va recaure en el nostre company Albert Jané, col·laborador assidu de Llengua Nacional i membre tant del consell de redacció de la revista com de la junta de l’entitat. Jané va rebre aquest premi en reconeixement «a la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua catalana», així com pel seu «paper en la construcció d’un imaginari col·lectiu infantil en llengua catalana a través de la revista Cavall Fort», i per la seva «contribució acadèmica com a gramàtic al Termcat i a l’IEC».

Albert Jané (Barcelona, 1930) ha centrat la seva vida en l’estudi i l’ensenyament de la llengua catalana, fet que l’ha convertit en un referent. També ha fet classes de català per a adults i ha publicat diversos volums de qüestions lingüístiques, rondalles i contes populars. Va ser redactor (1963-1979) i director (1979-1997) de la revista Cavall Fort. La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d’altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010).

Llengua Nacional ha publicat recentment una conversa amb Jané en la qual repassa diferents moments de la seva trajectòria i la relació que ha mantingut al llarg de la seva vida amb altres personalitats de la cultura catalana, com ara Joan Sales o Ramon Aramon i Serra. Una conversa plena d’anècdotes i d’exemples interessantíssims sobre la seva feina com a corrector i traductor que us convidem a llegir tot seguit: «Albert Jané», per Mercè Espuny i Pujol (Llengua Nacional, 97, desembre de 2016).

Fotografies: Marc Puig, per a Plataforma per la Llengua

1 resposta
  1. Xavier Luna-Batlle
    Xavier Luna-Batlle says:

    Felicitacions molt efusives i sinceres! Heu fet una gran feina i continueu fent-la. Els catalans us hem d’estar molt agraïts.

    Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *