Casos mal pronunciats de fonètica sintàctica

En l’anterior entrada vam comentar la problemàtica que representa el mal pronunciament d’algunes esses en català. En aquella entrada fèiem referència a casos com agressió, transició i paraules d’aquest estil, en què malgrat que la presència d’una grafia o altra hauria de ser inequívoc quant a la pronúncia, molta gent, seguint una tendència general, les pronuncia a l’inrevés (les sordes com a sonores i les sonores com a sordes).

Avui, però, parlem de casos de fonètica sintàctica. Entenem per fonètica sintàctica l’estructura sil·làbica que es forma en el contacte de mots, a causa del qual l’anomenada resil·labificació canvia l’estructura accentual de les paraules en contacte i fa que es prununciïn com una síl·laba malgrat que, ortogràficament parlant, formin part de dues paraules diferents.

Pensem en un cas com les olles. És molt clar que aquesta s (consonant fricativa alveolar sorda) en posició final es pronunciaria sorda si fos a final absolut de mot. Però com que l’enllacem amb una paraula que comença amb vocal es pronuncia com a sonora: le[z] olles. Segurament aquest és el cas més senzill de detectar quan algú comet l’error (el comet, sobretot, gent castellanoparlant que no té el so de la essa sorda en el seu repertori fonètic habitual).

Ara bé, en casos com dos gats o dues dones, per exemple, la essa també ha de ser sonora, perquè la g i la d són consonants sonores. Cal tenir en compte que la essa sempre es pronuncia sonora quan la segueix una vocal o bé una consonant sonora. En la resta de casos és sorda: dos cops, els tècnics

Tingueu en compte, però, que només estem parlant de la característica sorda o sonora de la essa, bandejant la resta de característiques articulatòries que adopta en contacte, per exemple, amb una t o altres consonants que en modifiquen lleument els punts d’articulació.

Finalment, des de Llengua Nacional us volem desitjar a tots un bon Nadal i una bona entrada d’any!

Aquesta entrada va ser publicada a Revista. Marcada el enllaç permanent .

2 comentaris a: Casos mal pronunciats de fonètica sintàctica

 1. Salvador Mas ha escrit:

  Els astres indicats / Els sastres sindicats

  • Abel Carretero ha escrit:

   Benvolgut Salvador Mas,
   L’observació que fas és ben interessant, tot i que es tracta d’un cas un pèl diferent dels que vam comentar. Aviam si properament també podem fer algun comentari respecte a aquesta qüestió i l’ampliem per tal que els nostres lectors en tinguin una idea més aproximada. Gràcies pel comentari i per l’observació.

Feu un comentari

La vostra adreça electrònica no serà publicada. Els camps obligatoris estan marcats.

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>